Jack Russell uitlaten? De ultieme gids + tips

Jack RusselWat is er toch met Jack Russell terriërs en ze uitlaten? Waarom is het altijd zo lastig? U bent misschien erg ongelukkig met het gedrag van uw jack Russell. Het is moeilijk uit te leggen of de vinger op de zere plek te leggen. Het vreemde grommen naar een gezinslid, het constant trekken aan zijn tuig, kniezend in huis rondlopen en het niet reageren op zijn favoriete leden uit gezin die de hele dag weggaan. Dit zijn allemaal signalen dat uw Jack niet zo gelukkig is als hij zou moeten/kunnen zijn.

Jack Russel uitlaten

U heeft zeker de kracht en het vermogen om dit te veranderen. Er zijn zo veel verwarde hondenbezitters die voor nog meer verwarring bij hun hond zorgen. U kunt het beter doen met een sterke en liefhebbende Jack aan uw zijde. Het goede nieuws is dat dit kan worden gerealiseerd zonder gemeen te zijn. Geen negatieve behandeling, geen schokband en zonder te schreeuwen. U kunt dit allemaal leren vanuit de stoel waar u op dit moment in zit. Dure hondentrainers zijn niet nodig, alleen maar uw aandacht en de bereidheid om een paar simpele principes te leren.

Ik ben opgewonden om deze principes met u te delen. Een gelukkig leven samen met uw Jack ligt zo voor het oprapen….

Honden zijn sociale roedeldieren

Ga met deze wetenschap om als een motto of mantra. Behandel het als een belangrijke zin die u hardop zegt op het moment u zich onzeker voelt over hoe om te gaan met uw hond. U moet dit echt onthouden, want deze wetenschap is fundamenteel voor het gedrag van een hond en uw begrijpen van dit gedrag.

De roedel is het meest belangrijke

Honden denken aan hun roedel boven alle andere zaken. Hun roedel moet sterk zijn om te kunnen overleven, dit is ook hoe de hersenen van hun voorouders, de wolven, werkten. Ze weten dat een sterke roedelleider het onderscheid maakt tussen een voorspoedige roedel en een slechte roedel.
Instinctief zullen ze aanvoelen dat er geen sterke roedelleider is en hun instinctieve reactie daarop is frustratie. Ze zullen proberen om zelf de rol van roedelleider op zich te nemen en gelijken in de roedel uitdagen door dominant te zijn. Ze zullen vooruit rennen, blaffen naar andere honden of niet uit de weg gaan. Klinkt dit bekend voor u?

Telkens als uw Jack hard en onbeschoft is naar een van uw kinderen, onverwacht gromt of weigert om een commando op te volgen, is dit soort gedrag geassocieerd met hun behoefte aan een sterke roedelleider.

Dit moet u weten: U laat uw hond uit, niet andersom.

U bent het die bepaald waar de wandeling heen gaat. Als ik het heb over een sterke roedelleider, bedoel ik niet dat u een dictator moet zijn over voor uw hond of in uw gezin. Ik bedoel daarmee dat u kalm, assertieve energie moet uitstralen in de omgeving van uw Jack Russell. U moet zich nooit geïntimideerd voelen door uw hond, maar ook moet u niet twijfelen als u in zijn buurt bent. Zoals ik al aangaf, honden kunnen dit instinctief aanvoelen. Dit is iets wat zo fundamenteel is en elke hondenbezitter zou dit moeten leren en het elke dag in praktijk moeten brengen.

Jack Russell halsband

Honden zijn van nature sociaal

Honden zijn van nature sociale dieren. Meestal vinden ze het prettig om in de buurt van andere honden te zijn. Mensen zijn ook sociaal en honden herkennen dit. Daarom kunnen mensen en honden zulke sterke vriendschappen hebben. Wanneer er een nieuw persoon in uw „roedel“ komt is uw Jack blij en zal hij elke mogelijkheid aangrijpen om de nieuwe aanwinst te verwelkomen met veel affectie en kusjes.

Honden zijn roedeldieren en hebben een leider nodig

Honden houden van sociaal zijn, maar ze hebben ook sterk de behoefte aan een hiërarchische structuur. Als hondenbezitter willen ze dat u de roedelleider bent. Zonder een duidelijke roedelleider voelen ze zich verward en bang. In sommige gevallen zullen ze proberen om deze rol zelf op zich te nemen. In elk geval, voor uw geluk en het geluk van uw hond, moet u altijd duidelijk de leidersrol op u nemen.

Als afstammelingen van de wolven, zegt hun instinct ze dat ze de roedelleider moeten volgen om voedsel en onderdak te vinden. Zonder een leider doen ze dat wat hun instinct zegt om hun behoeftes te vervullen en dit kan leiden tot chaos.

Jack Russel

Wat zijn de eigenschappen van een roedelleider?

Hoe kunt u het beste een goede roedelleider zijn? Er zijn een paar hele simpele principes die u kunt volgen wanneer u ongelukkig bent door het gedrag van uw Jack Russell

Vertoon kalm en assertief gedrag

Als een hond puppy’s heeft, kijk dan eens goed hoe de moeder zich gedraagt bij haar nieuwe aanwinsten. Als eentje een bepaalde grens overschrijdt en op haar gezicht klimt, pakt ze hem nonchalant op of schuift ze hem aan de kant. Geen geschreeuw of hysterisch gedrag. Een compleet vastberaden reactie.

Het observeren van simpel gedrag en signalen die een moederhond geeft aan haar kinderen kunnen erg bruikbaar zijn om te leren hoe wij met onze hond omgaan. Breng de wetten van uw huis op een rustige en weloverwogen manier over. Schreeuw niet, zwaai niet met uw armen, maar zet de slecht gedragende Jack Russell in een rustige kamer of stop hem in zijn bench.

Een goede roedelleider projecteert geen hysterische emoties, ze zijn kalm, bedaard en vastberaden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat honden de neiging hebben om een confrontatie te vermijden en met elkaar te communiceren door lichaamstaal. Als een hondenbezitter zich gedraagt
als een roedelleider, laat hij of zij confrontatie-vermijdend gedrag zien en toch zelfverzekerd, betrouwbaar en consistent handelen.

jack russel

Stel grenzen

Als uw hond stout is, moet u onmiddellijk ingrijpen. Wees kalm en twijfel niet. Er mag geen enkele ruimte zijn voor verwarring bij uw Jack Russell. Dit betekent niet dat u hem moet slaan. Sla NOOIT uw hond of gebruik NOOIT een andere vorm van geweld. Het zal hem verwarren en er is bewijs dat dit in werkelijkheid elke vorm van agressie bij uw hond verergert. Het betekent dat hij moet worden onderbroken. U kunt dit op verschillende manieren doen:

– Gebruik een plantenspuit
– Stuur hem naar voor een korte periode naar een lege kamer waar geen
mensen zijn.

Ik houd er echter niet van om over deze negatieve maatregelen te praten. Ik denk dat we als hondenbezitters positieve versterking moeten prioriteren wanneer een hond zich goed gedraagt. Dat betekent dat als u uw hond een commando geeft en hij dit opvolgt u hem een beloning geeft voor zijn goede gedrag Het doel is om dit goede gedrag zo in te wortelen met liefde, affectie en beloning dat ons werk veel, veel makkelijker wordt.

Daarom moet u de basiscommando’s uitstekend beheersen:
– Zit
– Blijf
– Lig
– Kom
– …en meer

Jack russell commando

Dit klinkt misschien als een onmogelijke opgave, zeker als uw hond stout en ongehoorzaam is. Maar maakt u zich geen zorgen. Een goede manier om dit aan te pakken is om het in stukjes te hakken. Leer uw hond 1 commando per keer. Blijf het commando herhalen en blijf uw hond consistent belonen met een snoepje. Concentreer u op dat ene commando totdat uw hond het commando perfect onder de knie heeft.

Leer van de ervaring die u opdoet en noteer wat werkte en wat niet. Ga vervolgens verder met het volgende commando en telkens zult u zien dat het beter gaat. U zult het leerpatroon van uw hond opmerken en begrijpen. Luisteren->snoepje-> aai over de bol. Het is zo leuk om te zien, omdat het
steeds beter gaat als u doorzet.

Signalen dat uw Jack Russell leiderschap nodig heeft

-Grommen of zijn tanden laten zien als u in de buurt bent als ze in hun bench of mand liggen
-Zijn eten of speelgoed beschermen tot op het punt dat hij gaat grommen
of zijn tanden laat zien
-Constant blaffen
-Negeren van bekende commando’s

Veel hondenbezitters beseffen niet dat ze in werkelijkheid dit gedrag aanmoedigen door deze dingen te doen:

-Het geven van een onverdiende beloning
-Het geven van onverdiende aandacht of aaien
-Het geven van een overvolle bak met voer

De hond moet altijd het gevoel krijgen dat hij een snoepje of aai heeft verdiend. Laat ze zitten, uw hand schudden of een ander trucje doen. Dit leidt tot punt 3.

Loop altijd voorop

Als roedelleider moet u altijd als eerst eten voor dat uw hond eet. Dit klinkt misschien raar, maar honden verwachten dit van een roedelleider en wachten ook dat de roedelleider aanstalten maakt om verder te gaan. Laat uw hond uit voor het eten. Geef ze geen eten tenzij ze rustig zijn. Voldoende beweging helpt hierbij. Doe dit regelmatig. Het is niet wreed en laat u niet verleiden door de schattigheid van uw hond. Door zelf eerst te eten, geeft u een duidelijk signaal af aan uw hond over de hiërarchie in de roedel.

Ok, maar hoe maakt dit dan mijn Jack Russell gelukkiger? Uw hond is een geliefd gezinslid, maar uw hond is geen mens. Hij heeft niet dezelfde instincten en gevoelens richting u. Uw gezicht tegen zijn gezicht aandoen lijkt misschien schattig, maar voor uw hond is het een bedreigend gebaar. Dit is een extreem voorbeeld, maar het punt zal duidelijk zijn. U spreekt tegen uw Jack Russell in een taal die hij begrijpt. Hij is minder verward door uw acties en begrijpt heel goed wat zijn plaats in huis is. Hij
heeft niet de behoefte om u en uw gezin te domineren. Hij voelt zich niet telkens door uw gezin bedreigd.

Zoals ik al aangaf, honden voelen zich gefrustreerd als ze geen sterke, kalme en assertieve roedelleider aanvoelen. Dit verward de hond nog meer en dat leidt weer tot een gefrustreerd baasje, die vervolgens weer boos wordt op de hond. Het is een vicieuze cirkel die we gaan doorbreken en we starten nu.

Aan de lijn trekken tijdens het uitlaten

Het trekken aan de lijn is een algemeen veel voorkomend probleem bij Jack Russel terriërs die overal willen rennen waar ze ook heen gaan!

Er zijn twee manieren om dit te benaderen.

Ten eerste zorgt u ervoor dat u uw hond niet in staat is om links en rechts te trekken aan de lijn. Raak er zeker niet van oververhit of geagiteerd. Deze opwinding maakt het trekken alleen maar erger. Bij een hond met een hoog energieniveau zoals uw Jack Russell moet u niet altijd tegen zijn natuur in gaan. Sommige honden houden ervan om te rennen voordat ze wandelen.

Dit kan bij uw hond ook het geval zijn. Honden kunnen uren lopen, maar hun capaciteit om te rennen is beperkt. Na 15 minuten of zo krijgt hij het heet en is hij klaar met rennen. Dan is het tijd om te wandelen. Als u niet met hem kunt rennen, stel ik voor dat u een rugzak gebruikt waardoor hij zijn energie kan omleiden naar het trekken of dragen hiervan.

Als u meerdere honden heeft en ze samen uit wil laten, wacht daar dan mee totdat u eerst met het mannetje heeft gerend. Als hij klaar is om te wandelen, haalt u het vrouwtje erbij en loop dan samen als “roedel”

Het geheim voor een perfecte wandeling

Mijn geheim is in werkelijkheid niet wat u zou denken. Het is gebruik maken van een bepaald soort halsband voor uw Jack als u hem uitlaat.

Het probleem met andere halsbanden

Als u kijkt hoe u een sledehond de lading trekt, valt u waarschijnlijk op dat hun tuig past over de onderkant van de nek en de schouderzone. Waarom? Omdat daar de krachtigste spieren zitten van de nek van de hond. Daar zit al zijn trekkracht en spierkracht geconcentreerd. Een reguliere halsband zit op dezelfde plek en helpt dus voor het trekken van de lading. En die lading bent u! De halsband zorgt ervoor dat uw Jack u effectief overal heen kan rukken en trekken tijdens de wandeling.

De halsband die u nodig heeft zit verder op de nek waar de nek meer gevoelig is. Dit houdt de halsband daar waar hij het meest effectief is en hierdoor heeft u meer controle. Uw hond zal beter reageren op uw bewegingen, zelfs kleine bewegingen en daardoor is het makkelijker om te communiceren en de reactie te krijgen die u wilt Natuurlijk kunt u de halsband gewoon omdoen en verwachten dat uw
probleem snel is opgelost. Maar het is ook belangrijk dat u begrijpt hoe u dit op de juiste manier moet gebruiken.

Kortere lijnen helpen ook

Lange lijnen geven honden meer speelruimte om rond te lopen en aan de lijn te trekken. U wilt dat uw Jack Russell dichtbij u loopt, omdat u hem dan meer onder controle heeft. De aanbevolen lijnlengte is tussen de 91 en 122 cm, zodat u aan de korte kant van uw hond kunt blijven.

Zoals al genoemd, is de lijn ontworpen om dit proces makkelijker te maken door de halsband voor het corrigeren van uw hond op de juiste gevoelige plek te houden. De sleutel is om direct op negatief gedrag te reageren en het snel en simpel te houden. Geef niet meerdere correcties of reageer door ongecontroleerd aan de riem te trekken of rukken. U bent de kalme, assertieve roedelleider, onthoud dit
goed! Door zo te reageren kunt u zijn slechte gedrag alleen maar verergeren.

Nog vier ander belangrijke principes om aan de lijn trekken te stoppen

Hoewel mijn geheime wapen een niet gebruikelijke neklijn is voor de perfecte wandeling zijn er nog een aantal belangrijke principes om aan de lijn trekken te stoppen. Deze principes kunt u in elk stadium van een hondenleven toepassen.

Begin al op jonge leeftijd voor de beste resultaten

Net zoals menselijke baby’s beginnen honden al met leren op het moment dat ze zijn geboren. Wat wilt u uw puppies leren? Wacht niet totdat uw Jack Russell pup een puber is geworden. Begin met het aanleren van goede gewoontes al op het moment dat u uw Jack Russell voor het eerst mee naar huis neemt. Het is niet het einde van de wereld als uw hond al een beetje ouder is. U kunt dingen verbeteren
met alle tips uit dit hoofdstuk.

Zelfbeheersing

Jack Russell terriers zijn intelligent en hebben een sterke wil. Aanvankelijk zult u merken dat het aanbieden van een beloning helpt. Intelligente honden hebben vaak meer reden nodig voordat ze doen wat u van ze vraagt. Als aanvulling, het leren van zelfbeheersing zodat uw Jack Russell de juiste
keuze maakt.

Bijvoorbeeld; bij u blijven lopen in plaats van dat konijn achterna rennen, is erg behulpzaam.
“BLIJF”, “GA NAAR BED”, ZITTEN voordat hij eten krijgt enz. Zijn allemaal goede manieren om te werken aan zelfbeheersing. Beloon hem met hondensnoepjes en u zult een stijgende lijn zien.

Houd zijn aandacht bij de wandeling

Jack Russell terriërs zijn jachthonden en kunnen makkelijk worden afgeleid door zaken in hun omgeving. Zeker als er dingen zijn om achterna te rennen, zoals katten. Als uw Jack Russell aan de lijn loopt, kan dit een reden zijn om aan de lijn te rukken in welke richting dan maar ook. Dit is niet leuk! De sleutel om dit soort gedrag te stoppen, is om hem gefocust te houden tijdens het uitlaten. Het werken aan het naar u kijken als u zijn naam noemt, oogcontact hebben zonder iets te zeggen, “LAAT HET” en “LAAT VALLEN” zijn belangrijk bij lijntraining. „KIJK NAAR MIJ“ is ook een geweldig commando om uw hond aan te leren en is een van mijn favoriete, omdat het een effectief interruptie hulpmiddel is. Leer dit commando met veel snoepjes als beloning en u heeft het ultieme hulpmiddel in handen om het slechte gedrag te onderbreken.

Beloon hem als hij naast u loopt

Zoals ik hierboven heb geschreven, is het naast u laten lopen een manier om uw Jack Russell onder controle te houden. Als hij dit ook daadwerkelijk doet, beloon hem dan hiervoor. Dit versterkt zijn goede
gedrag. Je kunt hier ook een spel van maken. Probeer bij uw Jack Russell weg te lopen en kijk of hij bij u blijft lopen. Doe dit dan zonder lijn thuis of in de tuin. Begin makkelijk en voer dan de moeilijkheidsgraad op (sneller lopen, plotseling draaien) als hij hier beter in wordt. Beloningen kunnen zoiets zijn als snoepjes, complimentjes, speeltjes enz. Zolang uw Jack Russell iets leuk of lekker vindt, is het voor hem een beloning. Honden herhalen gedrag dat wordt versterkt. Hoe meer u dus zijn gedrag
versterkt, hoe meer hij goed gedrag zal laten zien. Het meest belangrijk is om kalm te blijven en goed te onthouden dat u uw hond uitlaat en niet andersom!

Nieuwsgierig geworden?

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de training en opvoeding van uw Jack Russell terrier? Een echte aanrader is de website van Jan Kramer, de Jack Russell kenner bij uitstek! Meer dan 25 jaar ervaring heeft hem gemaakt tot een enorme liefhebber en deskundige op alle gebieden van deze geweldige hond.

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Kramer>>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *