Mag een Jack Russell worden gewassen?

Jack RusselEen Jack Russell mag inderdaad gewassen worden, maar u mag het ook weer niet overdrijven. Pak het op een goede wijze aan.

De Jack Russell terrier is van oorsprong een hond die geboren is om te jagen. Hij is graag actief in de weer en u zult het geweldig vinden als hij zich in het schone gras uitleeft. U zult het waarschijnlijk niet zo fijn vinden als hij door de modder ligt te rollen. 

Voor je Jack Russell zal dit echt niet uitmaken, maar voor jou zal deze modderige uitstap echter wat meer zorgen met zich meebrengen.

Als een Jack Russell te veel wordt gewassen,  wassen is niet goed voor zijn vacht. De vacht van de Jack Russell heeft een natuurlijke beschermlaag die zijn huid beschermt tegen uitdroging en allerhande infecties. Door je Jack Russell te veel en met de verkeerde producten te wassen, zal deze natuurlijke beschermlaag verdwijnen.

Gebruik voor het wassen van je Jack Russell altijd een speciale hondenshampoo. Deze shampoo bevat immers geen bijtende producten die de beschermlaag van de vacht van je Jack Russell aantasten. Bovendien werd deze speciaal samengesteld om een hondenvacht goed te reinigen.

Voorbereiding

In bad of onder de douche gaan vindt een Jack Russell meestal leuk. Een Jack Russell houdt van water en of hij nu kan stoeien in een plas, een rondje kan zwemmen in een vijver of lekker in bad of onder de douche mag, het maakt hem allemaal niet uit. Begin echter aan de wasbeurt met de nodige voorbereiding.

Geef je Jack Russell voor het wassen een kambeurt. Hiermee kan je vaak al het vuil wat uit de haren kammen en bovendien heb je dan tijdens de wasbeurt niet zoveel gedoe met haren die loskomen.

Zorg ervoor dat je een handdoek in de buurt hebt. Zodra hij voelt dat de wasbeurt bijna afgelopen is, zal jouw hond de neiging hebben om zich eens goed te schudden. Daarom is het handig om hem na het afspoelen meteen een handdoek om te leggen. Doe om dezelfde reden ook kledij aan die gerust nat mag worden. De kans zit er immers in dat ook jij niet droog zal blijven. Leg ook alle andere benodigdheden zoals een kam, een borstel of de shampoo binnen handbereik.

Leg in het bad of in de douche een antislip matje. Je hond zal in al zijn enthousiasme meestal niet netjes stil blijven staan en als hij uitglijdt kan hij zich best wel flink bezeren.

De wasbeurt

Zorg ervoor dat het water op lichaamstemperatuur is. Maak de vacht van je Jack Russell goed nat vooraleer je de shampoo aanbrengt. Zo kan deze immers makkelijk in de vacht dringen. De shampoo spuit je beter niet meteen op de vacht van de hond. Je kan de shampoo het best met wat water in je handen uitwrijven en daarna op de vacht van je Jack Russell aanbrengen. Zorg er tijdens het wassen voor dat er geen shampoo in zijn oogjes, zijn oortjes of op zijn snuit terechtkomt.

Op het einde van de wasbeurt is het belangrijk je Jack Russell goed na te spoelen. Achterblijvende zeepresten kunnen immers irritatie veroorzaken.

Na de wasbeurt

Na de wasbeurt kan je je Jack Russell flink droogwrijven met een droge doek. Hierna kan je hem eventueel droogblazen met een haardroger. Zorg er hierbij voor dat deze niet te hard staat en dat je de haardroger niet te dicht bij zijn huid houdt. Eenmaal je Jack Russell droog is, borstel hem dan nog eens om te voorkomen dat hij de loszittende haren in huis verliest.

Een Jack Russell wassen vraagt wat werk, maar met onze tips hoeft dit helemaal niet in een worstelpartij te ontaarden.

Wilt u meer informatie over de jack Russell Terrier?

 

Dit artikel over het wassen van een jack Russell is slechts een van de weinige aspecten die komen kijken bij de verzorging van deze kleine pittige hond. We kunnen voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft en daarom willen wij u het Jack Russell Handboek aanbevelen. Dit handboek is geschreven door Jan Kramer en telt maar liefst 200 pagina’s vol bruikbare, direct toepasbare informatie. U kunt het handboek (pdf) 60 dagen zonder risico uitproberen. U krijgt er ook nog eens 4 bonusboeken bij kado!

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Kramer>>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *